Rome, Mekka en Jeruzalem in Antwerpen

EXPO Heilige Plaatsen, Heilige Boeken

19 september 2014 - 18 januari 2015 in MAS | Museum aan de Stroom
19 september 2014 - 21 december 2014 in Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience
‘Heilige Plaatsen, Heilige Boeken’ brengt Rome, Mekka en Jeruzalem naar Antwerpen. Ontdek de verschillen en gelijkenissen tussen het jodendom, het christendom en de islam. Ontdek meer dan 200 kunsthistorische en religieuze topstukken en ga op zoek naar de betekenis van de heilige boeken en plaatsen, vroeger en nu.

In de rand van de tentoonstelling vindt een rijk cultureel programma plaats in de stad: wandelingen, theater, ontmoetingen in een kerk, synagoge of moskee, lezingen, muziek en meer.

 

Plan uw bezoek

Klik hier voor meer informatie over:

  • openingstijden
  • tickets
  • tickets reserveren
  • adres
  • bereikbaarheid
  • toegankelijkheid
  • bezoekersgids

 

Over de expo

Het MAS belicht de pelgrimstocht naar heilige plaatsen. U treedt in de voetsporen van de pelgrims en leert heiligdommen kennen die sinds eeuwen een aantrekkingskracht op hen uitoefenen. Volg hun belevenissen in zeldzame documenten en waardevolle kunstwerken uit de hele wereld. 
 
In de Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience krijgt u een unieke kijk op de vorm, de inhoud, het gebruik en de studie van de Tenach, Bijbel en Koran.
 
Op beide plekken hoort u persoonlijke verhalen over de betekenis van de pelgrimstocht en Het Boek voor gelovigen vandaag in Antwerpen. Via een touch screen kan u er bovendien focussen op Antwerpen: ga op zoek naar sporen van de pelgrim naar, via en vanuit Antwerpen. Bewonder de heilige boeken en ontdek het rijke erfgoed in de vele schatkamers van Antwerpen. Of klik hier.
 

Heilige Plaatsen

MAS | Museum aan de Stroom

Het MAS biedt een venster op de traditie van de pelgrimstochten. Joden, christenen en moslims voelen zich sterk verbonden met hun heilige plaatsen. Pelgrims leggen een lange reis af om er goddelijke krachten te ervaren. De tentoonstelling volgt hun reis van het vertrek en het bezoek aan het heiligdom tot aan hun thuiskomst. Wat maakt plaatsen als Jeruzalem, Rome of Mekka zo bijzonder? Waarom bezoeken mensen het graf van heiligen of rabbijnen? Reis met de pelgrims mee door de tentoonstelling en beleef hun gevoelens van hoop, extase en loutering.
 
 

Heilige Boeken

Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

De drie heilige boeken, Tenach, Bijbel en Koran, geven elk op hun manier zin aan de relatie tussen God en mens. De goddelijke openbaringen werden eeuwen geleden in boekvorm gegoten. Deze tentoonstelling toont u de complexe verbondenheid van de drie boeken en vertelt wat hun betekenis is voor miljarden gelovigen. De intieme sfeer van de Nottebohmzaal biedt het ideale kader voor de eeuwenoude, sacrale teksten, manuscripten en gedrukte boeken.

 

Cultureel randprogramma

In de rand van de tentoonstelling vindt u in de stad tal van culturele evenementen. U kan naar een concert van Graindelavoix, of de voorstelling Jeruzalem van theatergezelschap Berlin. Neem deel aan de wandelingen of bijzondere ontmoetingen waarbij u Antwerpens’ mooiste kerken, synagogen en moskeeën leert kennen. Of geniet van de kleinere tentoonstellingen in het Museum Plantin-Moretus, de Monumentale Kerken van Antwerpen en het Ruusbroecgenootschap. 
 
 

Getuigenissen

Antwerpenenaars vertellen over hun geloofservaringen. Lees en luister naar hun getuigenissen